Sposób przygotowania:
Kiełbasa krakowska
Mięso pokroić trzykrotnie- najpierw na większe kawałki, potem w paski, a na końcu w kostkę. Pokrojone mięso posolić, dodać pieprz i saletrę, dla koloru, cukier i mocny bulion. Wszystko razem dobrze wymieszać i napełnić masą flaki. Następnie odwiesić w chłodne, przewiewne miejsce na dwa dni, po czym wędzić bardzo w mocnym dymie ok 40 min. Przechowywać w chłodnym miejscu. Odpowiednio uwędzona kiełbasę krakowską mozna przechowywać bardzo długo. Należy uważać aby kiełbasa była szczelnie ubita, wtedy nie będzie się łatwo psuć. Kiełbasę wędzić krucej lub dłużej, w zależności od tego, jak długo chcemy je przechowywać. Na szybkie zużycie należy dać kiełbasę do gorącego dymu na godzinę, aby sie nieco przypiekła, uzyska wtedy lepszy smak.