iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Kiełbasa krakowska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna kiełbasa najlepiej wyprubowana na kanapki:)))

Kiełbasa krakowska

Składniki:

Kiełbasa krakowska

 

  • 1 i 1/2 kg wieprzowiny
  • 1 kg wołowiny
  • 1/2 kg słoniny
  • 4 dag soli
  • 1 dag pieprzu czarnego mielonego
  • 1 dag cukru
  • 6 g salety
  • 1/4 szklanka mocnego bulionu lub rosołu

Sposób przygotowania:

Kiełbasa krakowska
Mięso pokroić trzykrotnie- najpierw na większe kawałki, potem w paski, a na końcu w kostkę. Pokrojone mięso posolić, dodać pieprz i saletrę, dla koloru, cukier i mocny bulion. Wszystko razem dobrze wymieszać i napełnić masą flaki. Następnie odwiesić w chłodne, przewiewne miejsce na dwa dni, po czym wędzić bardzo w mocnym dymie ok 40 min. Przechowywać w chłodnym miejscu. Odpowiednio uwędzona kiełbasę krakowską mozna przechowywać bardzo długo. Należy uważać aby kiełbasa była szczelnie ubita, wtedy nie będzie się łatwo psuć. Kiełbasę wędzić krucej lub dłużej, w zależności od tego, jak długo chcemy je przechowywać. Na szybkie zużycie należy dać kiełbasę do gorącego dymu na godzinę, aby sie nieco przypiekła, uzyska wtedy lepszy smak.