SUPERPRZEPIS

Kiełbasa swojska wołowo-wieprzowa

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Kiełbasa swojska wołowo-wieprzowa Więcej zdjęć (3)

Pogoda sprzyja, to idealny moment na wyrób własnych wędlin.

Składniki:

Kiełbasa swojska wołowo-wieprzowa

 

  • 3 kg- wołowina bez kości,
  • 1,5 kg- wieprzowina( łopatka),
  • 4 szt- ząbek czosnku,
  • 1 kg- słonina,
  • 2 łyżki- pieprz ziołowy,
  • 1 łyżka tymianek,
  • 2 łyżki ocet winny albo jabłkowy,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki sól peklowa,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 0,3m3- drewno wiśniowe do wędzenia.

Sposób przygotowania:

Kiełbasa swojska wołowo-wieprzowa
Wołowinę i wieprzowinę pokroić na grube kawałki. Zmiażdżony czosnek wymieszać z dwoma łyżkami przegotowanej wody oraz z octem, solą zwykłą, tymiankiem i pieprzem ziołowym. Natrzeć powstałą marynatą mięso i wstawić do lodówki na dwa dni. Codziennie przynajmniej dwa razy wyjmować i mieszać.



Po dwóch dniach zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach, co najmniej 5-7 mm. Słoninę zmielić drobno. Wymieszać mięso ze słoniną i doprawić do smaku, wstawić do lodówki jeszcze na kilka godzin. Powstała masą mięsną nabijać jelita wieprzowe korzystając z maszynki do mięsa. Uważać aby jelita nie pękały od nadmiaru mięsa.



Powstała kiełbasę wieszać na drewnianych kijach i wstawiać do wędzarni na 4 do 5 godzin. Najlepiej wędzić w temperaturze około 60 stopni na drewnie wiśniowym. Gorącą kiełbasę do całkowitego ostudzenia trzymać w pozycji wiszącej. Do jedzenia nadaje się praktycznie zaraz po schłodzeniu. Smacznego.
Kiełbasa swojska wołowo-wieprzowa
Korzytsjąc z maszynki do mięsa nabijać jelita wieprzowe misna masą.
Kiełbasa swojska wołowo-wieprzowa
Kiełbasa wołowa jest chuda i bardzo smaczna.