Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kiełbasa w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Używam białej kiełbasy parzonej lub tzw. białej śląskiej ( tak to się u mnie nazywa ) - która sprzedawana jest już parzona .

Kiełbasa w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiełbasa w sosie chrzanowym

 

  • 2 kawałki kiełbasy białej parzonej ( powinna być ścisła , taka do jedzenia na zimno )
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 słoiczka dobrego chrzanu tartego ( ok.10 dag )
  • 2 łyżeczki mąki
  • 100 mll słodkiej śmietanki
  • woda
  • sól
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa w sosie chrzanowym
Naciąć w ,,krateczkę ,kiełbaski , .Rozgrzać masło w rondelku obsmażyć kiełbaski .Kiedy nacięcia się otworzą i kiełbaska będzie wyglądać jak ,, jeżyk ,, - wyjąć na chwilę . Na masło wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę . Wlać śmietanką i tyle wody by sos był gęsty tak jak lubimy .Zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i chrzanem .Włożyć kiełbaski .
Ze względu na to ,że w potrawie dominuje kolor biały ( i sos i kiełbasy ) - proponuję podawać z kolorowymi dodatkami np. puree ziemniaczanym z marchewką , szpinakiem , kolorowymi surówkami .
Kiełbasa w sosie chrzanowym
Kiełbasę naciąć w krateczkę i ogrzać na maśle by się ,, otworzyła ,,
Kiełbasa w sosie chrzanowym
Zrobić białą zasmażkę z masła i mąki - bez rumienienia
Kiełbasa w sosie chrzanowym
Rozprowadzić zasmażkę śmietanką i wodą tak by sos był odpowiednio gęsty
Kiełbasa w sosie chrzanowym
Dodać chrzan i doprawić do smaku solą i cukrem - włożyć kiełbasę i podgrzać