Gatita

Gatita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Kiełbasa ze słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To idealna domowa wędlina, bez żadnych polepszaczy czy chemicznych wypełniaczy. A na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Po 3-krotnej pasteryzacji może być przechowywana nawet do sześciu miesięcy.

Kiełbasa ze słoika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kiełbasa ze słoika

 

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa ze słoika
Chude części szynki kroimy w drobną kostkę, pozostałe mięso mielimy maszynką do mielenia mięsa. Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy, najlepiej mikserem z hakiem. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki, Następnego dnia mięso przekładamy do czystych, wyparzonych słoików o pojemności ok. 500 ml, dokładnie je zakręcamy, a następnie pasteryzujemy na mokro metodą frakcyjną 3 razy co 24 godziny. Słoiki umieszczamy w szerokim garnku wyłożonym ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 60 minut, zostawiamy do wystygnięcia w garnku i po upływie 24 godzin gotujemy przez 45 minut. Ponownie studzimy i po upływie kolejnych 24 godzin gotujemy przez 30 minut. Jeśli kiełbasa przeznaczamy od razu do spożycia, możemy ją pasteryzować tylko raz. Kiełbasę studzimy i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, aby całkiem zastygła.
Kiełbasa ze słoika
Wszystkie składni umieszczamy w dużej misce.
Kiełbasa ze słoika
Po dokładnym wymieszaniu składników miskę odstawiamy do lodówki.
Kiełbasa ze słoika
Mięso wkładamy do czystych i wyparzonych słoików.