Sposób przygotowania:
Kieszonki schabowe z kapustą kiszoną i boczkiem
Schab opłukać i pokroić na cztery większe plastry, aby można je było z łatwością naciąć w środku oraz nadziać. Najpierw jednak natrzeć każdy z nich pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Solą nie polecam, bo kapusta kiszona jest dość słona. Boczek pokroić w kostkę i dodać do kapusty oraz wymieszać. W plastrach mięsa naciąć dość głę- -bokie otworki, uważając przy tym, by nie przeciąć plastrów na wylot i łyżką nakładać farsz kapuściany z boczkiem i spiąć wylot kieszonek wykałaczkami drewnianymi. Obtaczać kieszonki w mące, jaju i bułce tartej. Olej wlać na patelnię, rozgrzać i na skwierczący kłaść porcje mięsa. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano. Wyjąć, odsączyć na łopatce cedzakowej, przełożyć na talerze płaskie. Po wyjęciu wykałaczek, serwować danie z ziemniakami z wody, frytkami lub ryżem oraz dodatkiem jarzynowym.