marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kieszonki schabowe z kapustą kiszoną i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kotlety,roladki lub kieszonki schabowe sprawdzają się jako drugie dania z dodatkiem ryżu lub ziemniaków czy frytek. Dlatego więc polecam je z dodatkiem kapusty kiszonej.

Kieszonki schabowe z kapustą kiszoną i boczkiem

Składniki:

Kieszonki schabowe z kapustą kiszoną i boczkiem

 

  • 4 plastry schabu,
  • 1/2 kg.kapusty kiszonej,
  • 35 dag. boczku wędzonego,
  • pieprz czarny lub biały mielony,
  • 6-8 dużych ząbków czosnku,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • 8 dag.mąki,
  • olej do smażenia,
  • wykałaczki do spinania.

Sposób przygotowania:

Kieszonki schabowe z kapustą kiszoną i boczkiem
Schab opłukać i pokroić na cztery większe plastry, aby można je było z łatwością naciąć w środku oraz nadziać. Najpierw jednak natrzeć każdy z nich pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Solą nie polecam, bo kapusta kiszona jest dość słona. Boczek pokroić w kostkę i dodać do kapusty oraz wymieszać. W plastrach mięsa naciąć dość głę- -bokie otworki, uważając przy tym, by nie przeciąć plastrów na wylot i łyżką nakładać farsz kapuściany z boczkiem i spiąć wylot kieszonek wykałaczkami drewnianymi. Obtaczać kieszonki w mące, jaju i bułce tartej. Olej wlać na patelnię, rozgrzać i na skwierczący kłaść porcje mięsa. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano. Wyjąć, odsączyć na łopatce cedzakowej, przełożyć na talerze płaskie. Po wyjęciu wykałaczek, serwować danie z ziemniakami z wody, frytkami lub ryżem oraz dodatkiem jarzynowym.