Sposób przygotowania:
Kilimandżaro - ciasto czekoladowe z jabłkamiciasto
Przygotowujemy tak jak biszkopt, czyli oddzielamy żółtka od białek.
Przesiewamy obie mąki razem z proszkiem i kakao
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
Do ubitych dodajemy stopniowo cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę, aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy po jednym żółtku.
Wyłączamy robot i działamy dalej szpatułką
Do masy dodajemy wodę wymieszaną z olejem, przesiane mąki i delikatnie mieszamy aż masa sie połączy.
Gotową wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecze sie około 30-35 minut.
Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
masa jabłkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Przekładamy do rondla z grubym dnem dodajemy masło i prażymy przez 8-10 minut,
Dodajemy obie sypkie galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia.
Studzimy i jak zacznie nam tężeć przekładamy na ciasto.
Odstawiamy do całkowitego stężenia.
masa budyniowa
Odlewamy 1/2 szklanki mleka i dodajemy obie mąki.
Mleko zagotowujemy i cały czas mieszając wlewamy rozrobione mleko z mąką- budyń gotujemy jeszcze przez minutę ( od ponownego zagotowania i do zagęszczenia).
Po wyłączeniu ognia od razu dodajemy żółtka, trzeba też cały czas mieszać żeby nie wyszła jajecznica:)
Przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia
Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Masę przekłądamy na jabłka i przykrywamy drugim blatem.
Na górę wylewamy polewę.
polewa
Polewa.
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i wodę i na małym ogniu pogdrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
Gotujemy 1-2 minuty i ciepłą wylewamy na ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
SylaUla