Sposób przygotowania:
Kilimandżaro z pijanymi figami
Formę o wymiarach 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodajemy partiami cukier, a następnie po jednym żółtku.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i karobem lub kakao. Dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników (nie trzeba tego robić zbyt delikatnie, ale najlepiej w jedną stronę). Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. Przecinamy na dwa równe kawałki.Figi z nalewki miksujemy dokładnie w pojemniku blendera. Zamiast fig z nalewki można użyć świeżych, które również trzeba dokładnie zmiksować lub bardzo drobno pokroić. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy przez 3 minuty figi z nalewki. Jeśli używamy świeżych owoców, wlewamy dodatkowo około 50 ml dobrego owocowego alkoholu (np. wiśniówki).Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do fig.Dokładnie mieszając, do gorących owoców dodajemy suchą galaretkę. Mieszamy i smażymy jeszcze około 2-3 minut. Ciepłą, ale nie gorącą, masę wykładamy na biszkopt. Dokładnie rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. W garnku zagotowujemy 500 ml mleka. W pozostałych 250 ml mleka mieszamy dokładnie proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka. Dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy dokładnie, dodając schłodzony budyń.Krem rozsmarowujemy na masie jabłkowo- figowej. Wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.Śmietanę zagotowujemy z masłem. Dodajemy połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy. Polewę rozsmarowujemy na cieście. Po chwili możemy posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto podajemy dobrze schłodzone.