SUPERPRZEPIS

Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

  • 7
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Jest to moja wersja pysznego ciasta Kilimandżaro. Troszkę trzeba czasu na jego przygotowanie ale warto. Ciacho rewelacja.

Składniki:

Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

 

  • BISZKOPT :
  • 6 jajek ( M )
  • 3/4 szk cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maki koszalińskiej ( typ 500 )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki stopionej margaryny Kasia ( wystudzonej )
  • MASA DYNIOWO - JABŁKOWA :
  • 500 g dyni ( waga po obraniu )
  • 500 g jabłek ( waga po obraniu )
  • 1 łyżka margaryny Kasia
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 szk wody
  • MASA BUDYNIOWA :
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki koszalińskiej ( typ 500 )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka 3,2 %
  • 1/2 szk cukru pudru
  • 250 g margaryny Kasia
  • POLEWA :
  • 1/4 margaryny Kasia ( miękkiej )
  • 3 łyżki mleka
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1/3 szk cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny do deserów

 

Sposób przygotowania:

Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i stopioną margarynę. Następnie przez sitko przesiać obie mąki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, część dodać do ciasta, lekko wymieszać ( część piany dać aby rozluźnić konsystencję ciasta ). Potem dodać resztę piany i za pomocą łopatki wymieszać delikatnie ciasto. Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Potem biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.

MASA DYNIOWO - JABŁKOWA Dynię po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę. Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dodać margarynę i dusić do miękkości. Następnie jabłka po obraniu pokroić także w kostkę i dodać do miękkiej dyni. Dusić do prawie całkowitego odparowania wody i rozpadnięcia się jabłek. Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Zostawić do lekkiego stężenia. MASA BUDYNIOWA : Do garnka wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować. W reszcie mleka wymieszać obie mąki i żółtka. Gdy mleko się zagotuje szybko w lać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek. Gotowy budyń szczelnie zakryć i wystudzić. Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć i dodawać do niej porcjami budyń aż wszystko się połączy i powstanie gładka masa.

POLEWA : Do rondelka włożyć margarynę, dodać wszystkie składniki oprócz żelatyny i podgrzewać aż wszystko się połączy ciągle mieszając polewę. Na koniec dodać żelatynę i mieszać polewę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Polewę lekko schłodzić.

PRZEŁOŻENIE : Po przekrojeniu biszkoptu jeden blat położyć w formie, w której piekł się biszkopt. Nasączyć go np. sokiem z cytryny rozrobionym z wodą lub innym ulubionym ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę dyniowo - jabłkową. Blaszkę wstawić do lodówki do ścięcia się masy. Potem wyłożyć masę budyniową, rozprowadzić ją równo i przykryć drugim nasączonym plackiem. Na koniec ciasto polać polewą i odstawić do związania się ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.
Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem
Etap 1 na dno blaszki położyć jeden placek
Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem
Etap 2 potem wyłożyć masę dyniowo jabłkową
Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem
Etap 3 następnie masę budyniową wyłożyć .
Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem
Etap 4 przykryć drugim plackiem i polać polewą