Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kiszka ziemniaczana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tradycyjna potrawa w kuchni białoruskiej i bardo znana na Podlasiu. Jest na prawdę wyśmienita. Polecam!

Kiszka ziemniaczana

Składniki:

Kiszka ziemniaczana

ziemniaki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2-3 jajka
  • 2 duże cebule
  • 15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej
  • Dodatkowo:
  • jelita wieprzowe

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana
Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (można również za pomocą maszynki) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą podsmażyć na patelni i przełożyć do ziemniaków. Do masy wbić jajko i dodać posiekany czosnek. Wszystko dokładnie wyrobić i doprawić solą wraz z pieprzem.

Oczyszczone jelita wieprzowe nabijać masą (luźno, 1/2 - 2/3 pojemności flaka). Końcówki pozwiązywać nitką. Posmarować blachę olejem, ułożyć na niej kiszkę i nakłuć ją igłą w kilku miejscach.

Piec w 180 stopniach do momentu zarumienienia się.