Sposób przygotowania:
Kiszka ziemniaczano-wieprzowa z czosnkiem
Czosnek obieramy. Wraz z pokrojonym boczkiem wieprzowym oraz słoniną drobno siekamy w robocie kuchennym. Ziemniaki trzemy jak na placki. Odlewamy 1 łyżkę krochmalu. Doprawiamy solą. majerankiem oraz pieprzem ziołowym. Dodajemy posiekane mięso. Mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie mieszamy. Tak przygotowaną masą faszerujemy jelita wieprzowe grube. Na końcach związujemy je nitką i układamy w blaszkach. Blaszki wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170C przez około 2 godziny. Kiszka powinna być dobrze zarumieniona – jest to oznaką spieczenia. Kiszkę można spożywać samą, z mlekiem lub jako dodatek do mięsa obiadowego. Smacznego.