SUPERPRZEPIS

Kiszka ziemniaczano-wieprzowa z czosnkiem

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kiszka ziemniaczano-wieprzowa z czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Tradycyjnie danie kuchni podlaskiej.

Składniki:

Kiszka ziemniaczano-wieprzowa z czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczano-wieprzowa z czosnkiem
Czosnek obieramy. Wraz z pokrojonym boczkiem wieprzowym oraz słoniną drobno siekamy w robocie kuchennym. Ziemniaki trzemy jak na placki. Odlewamy 1 łyżkę krochmalu. Doprawiamy solą. majerankiem oraz pieprzem ziołowym. Dodajemy posiekane mięso. Mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie mieszamy. Tak przygotowaną masą faszerujemy jelita wieprzowe grube. Na końcach związujemy je nitką i układamy w blaszkach. Blaszki wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170C przez około 2 godziny. Kiszka powinna być dobrze zarumieniona – jest to oznaką spieczenia. Kiszkę można spożywać samą, z mlekiem lub jako dodatek do mięsa obiadowego. Smacznego.
Kiszka ziemniaczano-wieprzowa z czosnkiem
Słoninę wraz z boczkiem drobno siekamy
Kiszka ziemniaczano-wieprzowa z czosnkiem
Ziemniaki ścieramy na tarce i przyprawiamy
Kiszka ziemniaczano-wieprzowa z czosnkiem
Wymieszaną masę ziemiaczano-mięsną nakładamy do jelita
Kiszka ziemniaczano-wieprzowa z czosnkiem
Kiszki zawiązujemy, układamy na blaszce i pieczemy

Tagi:

ziemniaki