arek-1990-91

arek-1990-91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Kiszona kapusta z jabłkiami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, polecam!!!!!

Kiszona kapusta z jabłkiami

Składniki:

Kiszona kapusta z jabłkiami

 

  • 75 dag kiszonej kapusty,
  • 1 cebula
  • 3 kwaskowe jabłka,
  • 2 łyżki smalcu gęsiego, wieprzowego lub oleju,
  • 1/2 listka laurowego,
  • 2 goździki,
  • 5 jagód jałowca,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • ewent. 1/8 l białego wytrawnego wina,
  • 1/8 l wody,
  • szczypta cukru,
  • 25 dag wędzonego boczku.

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta z jabłkiami
Kapustę przelać wodą na sicie i odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. jabłka obrać, przekroić na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych również pokroić w plasterki. W rondlu roztopić tłuszcz. Zeszklić cebulę. Dodać jabłka i krótko razem poddusić. Włożyć kapustę, przyprawy, chwilę smażyć. Wlać wodę i wino, dodać odrobinę cukru. Na kapuście ułożyć paski boczku. Dusić pod przykryciem ok. godziny. Przed podaniem usunąć listek laurowy. Podawać do wieprzowej pieczeni, golonki lub kiełbasy. Czas wykonania: 1 godz. 15 min.