Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiszona kapusta z grzybami na ciepło, często kojarzy nam się z zimą, jednak jest ona świetnym dodatkiem do dania głównego.Super smakuje w połączeniu z gotowanymi ziemniakami i sztuką mięsa. Takim obiadem najemy się do syta.

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu

Składniki:

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu

 

  • 2 duże garście suszonych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 0,5 kg. kiszonej kapusty
  • woda lub bulion/ rosół
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • Zasmażka:
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu

ETAP 1:

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu

Grzyby namoczyć we wrzątku, zostawić na minimum 1 godzinę.

ETAP 2:

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu

Cebulę pokroić w kostkę
W garnku rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać grzyby.
Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać na sicie, pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać do reszty składników.
Smażyć kolejne 5 min na minimalnym gazie co jakiś czas mieszając.
Całość podlać wybranym płynem.
Dusić kolejne 40 min w między czasie doprawiając solą, pieprzem oraz majerankiem.

ETAP 3:

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu

Zasmażka:
Na patelni rozgrzać smalec,wsypać mąkę, dokładnie wymieszać,dodać chochlę soku z kapusty, połączyć.
Zasmażkę dodać do kapusty,wymieszać.