alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Książka Kucharska: Ciasta na zimno z owocami

Kiwi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Orzeźwiające ciasto z delikatną pianką na wierzchu.

Kiwi

Składniki:

Kiwi

 

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1/2 kostki masła
  • 7 dużych kiwi
  • 1/2 l śmietany kremówki 30 %
  • 1/2 szkl. cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Kiwi
Białka ubić, dodać cukier, potem po jednym żółtku cały czas ubijając. Następnie delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem. Piec ok. 30 min. Kisiel ugotować w 2,5 szkl. wody, wsypać galaretkę oraz rozpuszczone masło. Dokładnie rozmieszać. Wylać połowę masy na biszkopt, na to pokrojone w kostkę kiwi i drugą część masy. Przykryć biszkoptem i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1 i 1/4 szkl. wody. Masę wylać na ciasto. Posypać startą czekoladą.

Tagi:

jajko jajka