Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Klasyczna sałatka gyros

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczna sałatka gyros z kurczakiem, ogórkiem, kukurydzą i kapustą pekińską.

Klasyczna sałatka gyros

Składniki:

Klasyczna sałatka gyros

 

  • pierś z kurczaka - 1 podwójna
  • przyprawa do gyrosa
  • cebula czerwona - 2 średnie
  • kukurydza - 1 puszka duża
  • ogórki kiszone - 1 słoik
  • kapusta pekińska - 1/2 główki
  • ketchup
  • jogurt naturalny - 1 małe opakowanie
  • majonez - 3 łyżki
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Klasyczna sałatka gyros
1. Najpierw przygotowujemy kurczaka. Myjemy pierś, oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki - 2x2cm. Posypujemy przyprawą do gyrosa (możemy dodać też troszkę oleju) i nacieramy. Wkładamy do miseczki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 2. Po około 2 godzinach obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wyciągamy kurczaka z lodówki. Na patelnię wykładamy cebulę i dusimy, dodajemy kurczaka i smażymy aż mięso będzie białe. Odstawiamy do miseczki, żeby przestygło. 3. Kukurydzę odcedzamy z wody, ogórki kroimy w kostkę, kapustę pekińską myjemy i kroimy w kostkę. 4. Przygotowujemy sos - jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy pieprzem, czosnkiem i odstawiamy. 5. W przezroczystej misie wykładamy na spód kurczaka z cebulką. Tę warstwę pokrywamy ketchupem i połową sosu jogurtowo-czosnkowego. Na to układamy kukurydzę i ogórki. Rozprowadzamy drugą część sosu. Na samą górę wysypujemy kapustę pekińską.