Sposób przygotowania:
Klasyczna sałatka gyros
1. Najpierw przygotowujemy kurczaka. Myjemy pierś, oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki - 2x2cm. Posypujemy przyprawą do gyrosa (możemy dodać też troszkę oleju) i nacieramy. Wkładamy do miseczki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 2. Po około 2 godzinach obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wyciągamy kurczaka z lodówki. Na patelnię wykładamy cebulę i dusimy, dodajemy kurczaka i smażymy aż mięso będzie białe. Odstawiamy do miseczki, żeby przestygło. 3. Kukurydzę odcedzamy z wody, ogórki kroimy w kostkę, kapustę pekińską myjemy i kroimy w kostkę. 4. Przygotowujemy sos - jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy pieprzem, czosnkiem i odstawiamy. 5. W przezroczystej misie wykładamy na spód kurczaka z cebulką. Tę warstwę pokrywamy ketchupem i połową sosu jogurtowo-czosnkowego. Na to układamy kukurydzę i ogórki. Rozprowadzamy drugą część sosu. Na samą górę wysypujemy kapustę pekińską.
sandranowa26