reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Klasyczna szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis jest dość stary i zawsze się udaje i choć wiele innych wypróbowałam to ten jest naszym ulubionym przepisem.

Klasyczna szarlotka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klasyczna szarlotka

 

  • 250g cukru

 

 

 

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • dodatkowo:

 

 

 

  • 2 łyżki cukru ( można ominąć jeżeli jabłka są słodkie)

 

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu ( można więcej jeżeli lubicie)

Sposób przygotowania:

Klasyczna szarlotka
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw. Przekładamy do garnka, dodajemy masło i prażymy od 10-15 minut, tak długo, aż odparuje sok z jabłek. Pod koniec możemy dodać cukier i cynamon- całość studzimy. Wszystkie składniki ciasta szybko łączymy ze sobą i schładzamy w lodówce minimum 1/2 godziny. Odkrawamy około 1/4 ciasta i odkładamy na bok do dekoracji, a resztą wylepiamy posmarowaną blachę do pieczenia, nakładamy jabłka i dekorujemy paseczkami np w szachownice:) Pieczemy 1 180 st przez około 35-40 minut, aż boki ciasta będą odchodzić od blachy i sprawdzamy patyczkiem:) Na koniec można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Klasyczna szarlotka
Etap 1Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw.
Klasyczna szarlotka
Etap 2Odkrawamy około 1/4 ciasta i odkładamy na bok do dekoracji,