Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Klasyczna zupa fasolowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wszyscy nazywają tę zupę "fasolkę po bretońsku", ja zupełnie nie widzę odzwierciedlenia tej nazwy w rzeczywistości dlatego inny tytuł potrawy

Klasyczna zupa fasolowa

Składniki:

Klasyczna zupa fasolowa

 

  • 250 gram fasola biała
  • 100 gram boczek wędzony
  • 200 gram kiełbasa
  • 200 gram wędlina
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • zasmażka

Sposób przygotowania:

Klasyczna zupa fasolowa
Dzień wcześniej fasolkę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Następnie wodę odlewamy, wlewamy świeżą i nastawiamy na gaz - gotujemy na wolnym ogniu. Na patelni wok rumienimy drobno pokrojony boczek, gdy wytopi się nieco tłuszczu to dodajemy pokrojone w kostkę cebule, pokrojoną w kostkę kiełbasę jak również pokrojoną wędline (np szynka, baleron) - całość smażymy. Gdy fasolka zaczyna być miękka przekładamy usmażone mięso i dalej gotujemy. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę (ilość zależna od tego ile daliśmy wody i jak gęstą lubimy). Na patelni z dodatkiem masła przesmażamy mąkę, następnie dolewamy nieco wywaru, mieszamy by nie było grudek - całość przelewamy do garnka. Fasolkę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy. Zupę podajemy na gorąco z chlebem