Sposób przygotowania:
Klasyczna zupa fasolowa
Dzień wcześniej fasolkę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Następnie wodę odlewamy, wlewamy świeżą i nastawiamy na gaz - gotujemy na wolnym ogniu. Na patelni wok rumienimy drobno pokrojony boczek, gdy wytopi się nieco tłuszczu to dodajemy pokrojone w kostkę cebule, pokrojoną w kostkę kiełbasę jak również pokrojoną wędline (np szynka, baleron) - całość smażymy. Gdy fasolka zaczyna być miękka przekładamy usmażone mięso i dalej gotujemy. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę (ilość zależna od tego ile daliśmy wody i jak gęstą lubimy). Na patelni z dodatkiem masła przesmażamy mąkę, następnie dolewamy nieco wywaru, mieszamy by nie było grudek - całość przelewamy do garnka. Fasolkę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy. Zupę podajemy na gorąco z chlebem
kołczu