Sposób przygotowania:
Klasyczny pasztet wieprzowyMarchew, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić na mniejsze cząstki. Mięso i boczek pokroić w większą kostkę i obsmażyć na smalcu na złoto-rumiany kolor. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażone mięso i boczek przełożyć do dużego rondla, a cebulę wysmażyć na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu, a kiedy się zrumieni przełożyć do rondla z mięsem. Do garnka dodać kolejno pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i kostkę bulionową, a następnie zalać wodą, tak aby przykrywała składniki w rondlu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut po czym włożyć opłukaną, pokrojoną wątróbkę i gotować jeszcze 10 minut. Tak przygotowane składniki pozostawić do ostygnięcia, a później odcedzić, z czego w pozostawionym wywarze namoczyć bułki. Następnie wszystkie składniki zmielić dwukrotnie przez maszynkę, dodać jaja, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą, a potem wyłożyć do niej gotową masę mięsną. Pasztet piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C, będzie gotowy, kiedy nie będzie kleił się do patyczka.
Nie jesz mięsa? Przeczytaj jak zrobić pasztet wegetariański >>>
elzbieta8960
Jojo