Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Klocki z fety i kurczaka.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna roladka z pikantnym lekko słonawym nadzieniem.

Klocki z fety i kurczaka. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klocki z fety i kurczaka.

 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • łyżka otartej skórki cytrynowej
  • 2 słupki fety
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • jajko
  • bułka tarta
  • 4 wykałaczki
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Klocki z fety i kurczaka.
Pierś rozbijamy na duży płat. Posypujemy pieprzem, czosnkiem i skórką cytrynową. Z fety ucinamy słupki długością pasujące do wielkości kotleta grubości dwa na dwa centymetra. Układamy na płacie mięsa i zawijamy, krótkie brzegi zawijając podobnie jak przy pakowaniu paczki. Aby się nie odwijały podpinamy wykałaczkami. Panierujemy w jajku i bułce, odkładamy aby panierka lekko wyschła. Smażymy na wolnym ogniu z każdej stron na rumian kolor.
Klocki z fety i kurczaka.
Rozbite filety posypujemy połową skórki, pieprzu i czosnku.
Klocki z fety i kurczaka.
Fetę tniemy na słupki wielkością dopasowane do szerokości kotleta.
Klocki z fety i kurczaka.
Układamy słupki na mięsie i delikatnie zawijamy.
Klocki z fety i kurczaka.
Końce dobrze podwijamy i zabezpieczamy przed odwinięciem wykałaczkami.