SUPERPRZEPIS

Klops

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Klops

Myślę,że warto wypróbować!

Składniki:

Klops

 

  • 35dag.mielonego mięsa wieprzowego,
  • 35dag.mielonego mięsa wołowego,
  • 4jajka,
  • 3/4soku pomidorowego,
  • 3\4szkl.płatków owsianych,
  • 2cebule,
  • 2łyżki margaryny,
  • 3łyżki tartej bułki,
  • 1łyżeczka cząbru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Klops
Cebulę drobno pokroić,przełożyć do dużej miski.Dodać sok pomidorowy rozprowadzony w 3\4szkl.wody,1 jajko,płatki owsiane i przyprawy,dokładnie wymieszać i odstawić na 5min.Następnie dodać mięso i starannie wyrobić na jednolitą masę.Pozostałe 3 jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać.Na foli aluminiowej lub pergaminie rozłożyć mięso,nadać mu kształt placka,na środku umieścić jajka i zwinąć placek formując klops.Długą,wąską formę,natłuścić i wysypać tartą bułką i włożyć do niej klops,piec ok.50min.w 180"C.Podawać z ziemniakami i warzywami.Jeśli podamy klops z kaszą lub ryżem mażna polać go sosem pomidorowym.

Tagi:

mięso tarta