Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Klops

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mięso wołowe i wieprzowe umyć i zmielić w maszynce. Czerstwą bułkę namoczyć, a gdy

Klops

Składniki:

Klops

 

  • 25 dag wieprzowiny
  • 25 dag wołowiny
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • 4 dag tłuszczu
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka tertej bułki

Sposób przygotowania:

Klops
Mięso wołowe i wieprzowe umyć i zmielić w maszynce. Czerstwą bułkę namoczyć, a gdy napęcznieje odcisnąć z nadmiaru wody. Bardzo drobno posiekaną cebulę podsmażyć w tłuszczu (ok 1 dag). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy, bułkę, jajko i dokładnie wyrobić. Z wyrobionej masy uformować wałek, obtoczyć go w tartej bułce, ułożyć na wys\marowanej tłuszczem blaszce i wstawić do pieczenia. Klops można uatrakcyjnić poprzez włożenie do srodka ugotowanych na twardo jajek lub parówek. Upieczony klops wystudzić, krajac w cienkie plastry i podawać jako dodatek do pieczywa, lub pokrajac w grube plastry i podawać jako mięso do ziemniaków i sosu.