Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Klops nadziewany kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klops nadziewany dobrą kiełbasą przechodzi nie tylko smakiem przypraw, ale i wędliny.

Klops nadziewany kiełbasą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klops nadziewany kiełbasą

 

  • 700 g mielonego ( najlepiej szybka)
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • kajzerka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki manny
  • łyżka majeranku
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • 1/3 szklanki wody
  • papier do pieczenia
  • białko jaja

 

 

Sposób przygotowania:

Klops nadziewany kiełbasą
Bułką namaczamy w rosole. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i wlewamy wodę. Wyrabiamy energicznie aby mięso puściło tzw klej. Dodajemy jajko, startą cebulę i mannę. Mieszamy i na 10 min odstawiamy na bok. Kiełbasę obieramy z osłonki. Na papierze rozkładamy mięso, tak aby powstał cienki placek. Na środku układamy kiełbasę, smarujemy ją białkiem i oblepiamy mięsem podnosząc papier i dociskając go do wędliny. Przenosimy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Po 15 min zmniejszamy temp na 170 ii pieczemy jeszcze około 60 min.
Klops nadziewany kiełbasą
Mięso wyrabiamy energicznie i co najmniej dziesięć minut.
Klops nadziewany kiełbasą
Z kiełbasy usuwamy osłonki i smarujemy białkiem aby mięso lepiej przywarło.
Klops nadziewany kiełbasą
Zawijamy i przenosimy za pomocą papieru lub folii do foremki.