Sposób przygotowania:
klops z fetą i porem
cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor,
bułkę (lub chleb) namaczamy, kiedy nasiąknie wodą i zmięknie odciskamy,
mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajka, cebulę i przyprawy i dokładnie mieszamy, cały czas wyrabiając dodajemy bułkę tartą, do momentu aż farsz będzie dość zwarty.
pora kroimy w półplastrki, parzymy, fetę kroimy w kostkę (a jeśli mamy taką już pokrojoną odsączamy z zalewy)
formę do pasztetu smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, nakładamy połowę mięsnej masy, na niej układamy 1/3 pora, na porze 1/2 sera, na to znowu 1/3 pora i 1/2 sera, na końcu układamy resztę pora i przykrywamy resztą mięsa.
pieczemy 60 minut w temperaturze 190 stopni na pierwsze 30 minut można klopsa przykryć folią aluminiową, wtedy za bardzo się nie spiecze, po 30 minutach zdejmyjemy folię.
bułkę (lub chleb) namaczamy, kiedy nasiąknie wodą i zmięknie odciskamy,
mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajka, cebulę i przyprawy i dokładnie mieszamy, cały czas wyrabiając dodajemy bułkę tartą, do momentu aż farsz będzie dość zwarty.
pora kroimy w półplastrki, parzymy, fetę kroimy w kostkę (a jeśli mamy taką już pokrojoną odsączamy z zalewy)
formę do pasztetu smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, nakładamy połowę mięsnej masy, na niej układamy 1/3 pora, na porze 1/2 sera, na to znowu 1/3 pora i 1/2 sera, na końcu układamy resztę pora i przykrywamy resztą mięsa.
pieczemy 60 minut w temperaturze 190 stopni na pierwsze 30 minut można klopsa przykryć folią aluminiową, wtedy za bardzo się nie spiecze, po 30 minutach zdejmyjemy folię.