madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Klops z jajem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Możemy podawać na ciepło z dodatkami, ale także na zimno.

Klops z jajem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klops z jajem

 

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 jaja
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki marynaty do mięs
  • 1-2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Klops z jajem
Mięso mielone mieszamy z jednym jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz drobno pokrojoną białą cebulką. Całość doprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem , gałką oraz majerankiem, możemy dodać też bułkę tartą. Połowę mięsnej masy układamy w wysmarowanym tłuszczem korytku. Pozostałe jajka gotujemy na twardo. obieramy z skorupek i układamy na masie, przykrywamy resztą mięsa. Wierzch smarujemy musztardą, ja używam sarepskiej lub innej ostrzejszej, a następnie posypujemy marynatą do mięs.Tak przygotowane mięso Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.
Klops z jajem
Mięso przyprawiamy do smaku oraz mieszamy z jakiem i bułką
Klops z jajem
Na połowie masy układamy jajka ugotowane na twardo
Klops z jajem
Wierzch smarujemy musztardą i posypujemy marynatą