mr19871

mr19871

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Klops z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klops bardzo fajnym daniem na różne okazje,Święta czy nawet zwykły obiad.

Klops z jajkami

Składniki:

Klops z jajkami

 

  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • 20 dag mielonej wołowiny
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2 jajka surowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 5 plastrów surowego boczku
  • sól, pieprz, majeranek
  • tłuszcz do smarowania

 

Sposób przygotowania:

Klops z jajkami
Z mięsa, namoczonej i odciśniętej wcześniej bułki oraz surowych jajek wyrabiamy dokładnie masę. Cebulkę drobno siekamy,i podsmażamy na maśle.Dodajemy do mięsa wraz z solą pieprzem i majerankiem do smaku.Dokładnie wszytsko musimy wymieszać. Z masy formujemy płaski prostokąt.Obrane i wcześniej ugotowane jajka, układamy pośrodku mięsnego placka i zwijamy.Wygładzamy i wkładamy do posmarowanej tłuszczem formy.Na wierzch kładziemy plastry boczku. Pieczemy w 180C przez jakieś 40-50min. Podawać najlepiej na zimno, pokrojony w plastry, z dodatkiem jakiegoś sosu.