Klops z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

3 jajka ugotować na twardo i obrać ze skórki. Zmielić karkówkę, boczek, wątróbkę, przyprawić do smaku, dodać 2 surowe jajka.

Klops z jajkiem

Składniki:

Klops z jajkiem

 

  • 5 jajek
  • 800 g karkówki
  • 150 g wątróbki wieprzowej lub cielęcej
  • 150 g tłustego boczku
  • 1 łyżka tłuszczu do smarowania blachy (margaryna, smalec lub masło)
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta tymianku

Sposób przygotowania:

Klops z jajkiem
3 jajka ugotować na twardo i obrać ze skórki. Zmielić karkówkę, boczek, wątróbkę, przyprawić do smaku, dodać 2 surowe jajka.



Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni. Formę posmarować tłuszczem. Nałożyć połowę wymieszanej masy mięsnej. Na wierzchu położyć jajka na twardo pośrodku formy, wzdłuż, przykryć pozostałą masą mięsną, ugnieść. Formę przykryć folią aluminiową. Piec wstawione do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą, aby woda sięgała do połowy formy z klopsem. Piec około 75 minut, zdjąć folię aluminiową i podpiekać jeszcze 15 minut.

Tagi:

jajko jajka