Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Klopsiki drobiowe w zielonym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smaczne i aromatyczne danie ze szpinakiem.

Klopsiki drobiowe w zielonym sosie

Składniki:

Klopsiki drobiowe w zielonym sosie

 

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • sucha kajzerka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 400g szpinaku (może być mrożony)
  • ząbek czosnku
  • ¾ szklanki śmietanki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki drobiowe w zielonym sosie
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę, chilli oczyść z pestek i drobno posiekaj. Bułkę namocz w mleku lub wodzie. Do mięsa dodaj cebule, czosnek, jajko, papryczkę chilli i odsączoną bułkę. Wyrób gładką masę i uformuj średniej wielkości pulpeciki. Na patelni podsmaż na oleju czosnek, dodaj szpinak i smaż kilka minut, tak, aby się rozpadł, podlej go wodą i duś kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Włóż klopsiki i duś kilkanaście minut, na koniec dolej śmietankę.