Gruszka724

Gruszka724

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Klopsiki imbirowe z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te klopsiki są trochę inne od tradycyjnych

Klopsiki imbirowe z warzywami

Składniki:

Klopsiki imbirowe z warzywami

 

  • 2 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • 50dkg mielonego mięsa,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 marchewki,
  • 2 papryki,
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 6 łyżek sosu sojowego, pęczek kolendry,
  • 40dkg ryżu,
  • sól, chili.

Sposób przygotowania:

Klopsiki imbirowe z warzywami
Cebulę, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem i tartą bułką, dodać czosnek, imbir i połowę cebuli, całość wyrobić na gładką masę i doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować małe kulki. W osobnym naczyniu zagotować osoloną wodę i na wrzątek wrzucić ryż, gotować 20 minut. Na patelni rozgrzać olej, smażyć klopsiki na złocisto przez 6-8 minut. Warzywa oczyścić, marchewkę pokroić w zapałkę a paprykę i kapustę we wąskie paski. Usmażone klopsiki zdjąć z patelni a na tłuszcz wrzucić paprykę, marchewkę i pozostałą posiekaną cebulę. Po 2-3 minutach wrzucić również kapustę i chwilę smażyć razem, wlać bulion i sos sojowy, gotować 2-3 minuty Kilka gałązek kolendry odłożyć do dekoracji resztę posiekać i wsypać do warzyw, dodać klopsiki. Przełożyć na półmisek i podawać z ryżem.