SUPERPRZEPIS

Klopsiki mięsno-dyniowe w sosie pomidorowym

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Klopsiki mięsno-dyniowe w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Klopsiki w jesiennej odsłonie.

Składniki:

Klopsiki mięsno-dyniowe w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki mięsno-dyniowe w sosie pomidorowym
Do mięsa mielonego dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, do smaku przyprawę kucharek, pieprz czarny mielony, ostrą paprykę oraz posiekane ząbki czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej pokrojoną w kostkę cebulę, dodać dynię startą na grubych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć razem kilka minut. Przestudzoną dynię z cebulką dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Uformować klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Bulion rozgrzać, dodać liście laurowe i ziele angielskie. DO gotującego się bulionu dodać koncentrat pomidorowy. Gotować razem 5 minut, przyprawić kucharkiem i pieprzem, zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą. Zagotować. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z ziemniakami i surówką.
Klopsiki mięsno-dyniowe w sosie pomidorowym
Do mielonego mięsa dodać jajko i przyprawy.
Klopsiki mięsno-dyniowe w sosie pomidorowym
Dynię podsmażyć z cebulką i dodać do mięsa.
Klopsiki mięsno-dyniowe w sosie pomidorowym
Klopsiki usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Klopsiki mięsno-dyniowe w sosie pomidorowym
Przygotować sos pomidorowy i dodać klopsiki.