Sposób przygotowania:
Klopsiki mięsno-dyniowe w sosie pomidorowym
Do mięsa mielonego dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, do smaku przyprawę kucharek, pieprz czarny mielony, ostrą paprykę oraz posiekane ząbki czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej pokrojoną w kostkę cebulę, dodać dynię startą na grubych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć razem kilka minut. Przestudzoną dynię z cebulką dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Uformować klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Bulion rozgrzać, dodać liście laurowe i ziele angielskie. DO gotującego się bulionu dodać koncentrat pomidorowy. Gotować razem 5 minut, przyprawić kucharkiem i pieprzem, zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą. Zagotować. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z ziemniakami i surówką.