Klopsiki „po hultajsku”

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jan Petelski Kuchnia Domowa Smaczne dania mięsne

Klopsiki „po hultajsku”

Składniki:

Klopsiki „po hultajsku”

 

  • 70 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego, ewentualnie mieszanego,
  • 3 cebule,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 50 dag pomidorów,
  • 1 łyżka cukru,
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • wegeta,
  • bazylia,
  • ostra papryka,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Klopsiki „po hultajsku”
Mięso wymieszać z jedną drobno posiekaną cebulą, mąką i jajkiem. Dodać wyciśnięty czosnek, przyprawić do smaku przyprawami. Z masy tej uformować klopsiki, podsmażyć je na łyżce oleju, dodać obrane i pokrojone w plastry pomidory, cukier, nieco bazylii, wino, 2 łyżki wody. Gotować ok. 50 min mieszając od czasu do czasu. Do smaku przyprawić wegetą.
Gotowe klopsiki polewać sosem.