Sposób przygotowania:
Klopsiki w kapuścieETAP 1:
Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Do mięsa dodać jajko, odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz 1/2 pęczka posiekanego koperku, następnie dodać koncentrat oraz sól i pieprz do smaku. Po dodaniu wszystkich składników dokładnie wyrobić masę mięsną i uformować małe klopsiki.
ETAP 2:
Pomidora sparzyć i pokroić w dość dużą kostkę. Kapustę drobno poszatkować w dosyć szerokim garnku rozpuścić smalec razem ze skwarkami i dodać pokrojona kapustę, posypać ja solą i pieprzem, mieszając chwilkę podsmażyć na smalcu, następnie dolać 1/2 szklanki wody i na wierzchu ułożyć klopsiki, przykryć pokrywką i bez mieszania dusić około 10 minut w tym czasie klopsy się sparzą, a kapusta zmięknie.
ETAP 3:
Po tym czasie odkryć garnek i do kapusty dodać śmietanę oraz pokrojonego pomidora teraz wszystko delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny, dusić całość kilka minut do momentu zmięknięcia pomidora i zgęstnienia powstałego sosu śmietanowego.
ETAP 4:
przed podaniem posypać pozostałym koperkiem.
karola25