SUPERPRZEPIS

Klopsiki w kapuście

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Klopsiki w kapuście

Młoda kapusta do tego dania nadaje się najlepiej z nią danie jest pyszne i sycące można podać i z chlebem i z ziemniakami.

Składniki:

Klopsiki w kapuście

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 cebuli
  • przyprawy
  • 1 czubata łyżka smalcu razem ze skwarkami
  • 1 duży pomidor
  • 1,5 główki młodej kapusty
  • 4 łyżki gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Klopsiki w kapuście

ETAP 1:

Klopsiki w kapuście.
Z mięsa uformować malutkie klopsiki.

Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Do mięsa dodać jajko, odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz 1/2 pęczka posiekanego koperku, następnie dodać koncentrat oraz sól i pieprz do smaku. Po dodaniu wszystkich składników dokładnie wyrobić masę mięsną i uformować małe klopsiki.

ETAP 2:

Klopsiki w kapuście.
Klopsiki ułożyć na kapuście w jednej warstwie.

Pomidora sparzyć i pokroić w dość dużą kostkę. Kapustę drobno poszatkować w dosyć szerokim garnku rozpuścić smalec razem ze skwarkami i dodać pokrojona kapustę, posypać ja solą i pieprzem, mieszając chwilkę podsmażyć na smalcu, następnie dolać 1/2 szklanki wody i na wierzchu ułożyć klopsiki, przykryć pokrywką i bez mieszania dusić około 10 minut w tym czasie klopsy się sparzą, a kapusta zmięknie.

ETAP 3:

Klopsiki w kapuście.
Do miękkiej kapusty dodać pomidora.

Po tym czasie odkryć garnek i do kapusty dodać śmietanę oraz pokrojonego pomidora teraz wszystko delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny, dusić całość kilka minut do momentu zmięknięcia pomidora i zgęstnienia powstałego sosu śmietanowego.

ETAP 4:

Klopsiki w kapuście.
Podawać posypane świeżym koperkiem.

przed podaniem posypać pozostałym koperkiem.