gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak przygotowane klopsiki w kapuście podaję na obiad z ziemniakami jako danie główne. Polecam, danie jest bardzo smaczne.

Klopsiki w kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w kapuście

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w kapuście
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy ok. 15 minut od momentu wrzenia. Po czym odcedzamy kapustę i ponownie wlewamy 3 szklanki wody, gotujemy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, ziele angielskie, liście laurowe oraz susz kopru. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, 1 łyżkę mąki i przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i przyprawę do wieprzowiny. Wszystko razem wyrabiamy. Następnie z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące (1 łyżka). Połowę kapusty z garnka wykładamy do miski, a do pozostałej kapusty w garnku wkładamy klopsiki, które przykrywamy odłożoną kapustą. Całość dusimy pod przykryciem, aż klopsiki będą gotowe. Danie wykładamy na półmisek.
Klopsiki w kapuście
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy ok. 15 minut od momentu wrzenia. Po czym odcedzamy kapustę i ponownie wlewamy 3 szklanki wody, gotujemy przez chwilę.
Klopsiki w kapuście
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Klopsiki w kapuście
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, 1 łyżkę mąki i przyprawy.
Klopsiki w kapuście
Połowę kapusty z garnka wykładamy do miski, a do pozostałej kapusty w garnku wkładamy klopsiki, które przykrywamy odłożoną kapustą.