Sposób przygotowania:
Klopsiki w kapuście
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy ok. 15 minut od momentu wrzenia. Po czym odcedzamy kapustę i ponownie wlewamy 3 szklanki wody, gotujemy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę, ziele angielskie, liście laurowe oraz susz kopru. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, 1 łyżkę mąki i przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i przyprawę do wieprzowiny. Wszystko razem wyrabiamy. Następnie z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące (1 łyżka). Połowę kapusty z garnka wykładamy do miski, a do pozostałej kapusty w garnku wkładamy klopsiki, które przykrywamy odłożoną kapustą. Całość dusimy pod przykryciem, aż klopsiki będą gotowe. Danie wykładamy na półmisek.