Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Klopsiki z włoską kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Klopsiki z kapustą są lekkie, delikatne w smaku i ładnie wyglądają

Klopsiki z włoską kapustą

Składniki:

Klopsiki z włoską kapustą

 

  • 50 dag mięsa mielonego,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 marchewka ugotowana,
  • 1 kapusta włoska (mała),
  • 1 cebula,
  • 2 jajko,
  • 1 bułka kajzerka namoczona w mleku,
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z włoską kapustą
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Kapustę obgotować w wodzie, odcedzić, ostudzić, pokroić w kostkę. Do miski włożyć mielone mięso, zamoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, rumianą cebulę, jajka. Następnie dodać ugotowaną, pokrojoną w kostkę marchew i kapustę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawą do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy mięsnej, rękami formować klopsiki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.