Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Klopsiki w paprykowo musztardowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

klopsiki w pysznym aromatycznym sosie - doskonale smakują z kluseczkami własnej roboty

Klopsiki w paprykowo musztardowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w paprykowo musztardowym sosie

 

  • KLOPSIKI - 400 g mięsa wieprzowego - zmieliłam chudy warkocz od schabu środkowego
  • 110 g startej na wiórki marchewki
  • 100 g posiekanej drobno cebuli
  • 40 g bułki tartej
  • 100 ml mleka
  • do smaku - sól, pieprz mielony czarny, przyprawa ognista
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • DO SOSU - 2 cebule posiekane w drobną kostkę
  • 3 łyżeczki musztardy z płatkami wędzonej papryki
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • ok. 200 ml bulionu cielęcego
  • ew. trochę mąki do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Klopsiki w paprykowo musztardowym sosie
Zmielone mięso przełożyłam do miski. Dodałam bułkę tartą i mleko, wymieszałam. Marchewkę i posiekaną cebulkę wrzuciłam na patelnię z łyżką oleju i podsmażyłam aż zmiękły, dodałam do mięsa. Doprawiłam masę solą, pieprzem i przyprawą ognistą, dobrze wyrobiłam. Mokrymi rękami formowałam nieduże klopsiki wielkości orzechów włoskich - wyszło mi ich 22 sztuki. Gotowe obtoczyłam w mące, otrząsnęłam z jej nadmiaru, smażyłam na patelni z masłem klarowanym aż się zrumieniły ze wszystkich stron. Dorzuciłam posiekaną cebulkę i potrząsając patelnią poczekałam kilka chwil aż zaczęła się złocić. Wlałam bulion, dodałam musztardę i dusiłam całość na niedużym ogniu ok. 30 minut. W połowie duszenia dodałam jeszcze paprykę mieloną. Na koniec można sos odkryć i lekko odparować albo zagęścić niewielką ilością mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej wody - ja właśnie tak zrobiłam. Podałam z galuszkami.
Klopsiki w paprykowo musztardowym sosie
kawałek wieprzowego mięsa zmieliłam i wymieszałam z bułką tartą oraz mlekiem
Klopsiki w paprykowo musztardowym sosie
na patelni podsmażyłam startą marchewkę i posiekaną cebulkę
Klopsiki w paprykowo musztardowym sosie
gdy zmiękły dodałam je do mięsa i dokładnie wyrobiłam masę - doprawiłam do smaku
Klopsiki w paprykowo musztardowym sosie
uformowane małe klopsiki obtoczyłam z mące i usmażyłam na patelni a potem dodałam do nich cebulę i zrobiłam sos