Sposób przygotowania:
Klopsiki w paprykowo musztardowym sosie
Zmielone mięso przełożyłam do miski. Dodałam bułkę tartą i mleko, wymieszałam. Marchewkę i posiekaną cebulkę wrzuciłam na patelnię z łyżką oleju i podsmażyłam aż zmiękły, dodałam do mięsa. Doprawiłam masę solą, pieprzem i przyprawą ognistą, dobrze wyrobiłam. Mokrymi rękami formowałam nieduże klopsiki wielkości orzechów włoskich - wyszło mi ich 22 sztuki. Gotowe obtoczyłam w mące, otrząsnęłam z jej nadmiaru, smażyłam na patelni z masłem klarowanym aż się zrumieniły ze wszystkich stron. Dorzuciłam posiekaną cebulkę i potrząsając patelnią poczekałam kilka chwil aż zaczęła się złocić. Wlałam bulion, dodałam musztardę i dusiłam całość na niedużym ogniu ok. 30 minut. W połowie duszenia dodałam jeszcze paprykę mieloną. Na koniec można sos odkryć i lekko odparować albo zagęścić niewielką ilością mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej wody - ja właśnie tak zrobiłam. Podałam z galuszkami.