Sposób przygotowania:
Klopsiki w pomidorach z pieczarkami
Klopsiki:
W miseczce umieszczamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, musztardę francuską oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek oraz mieloną gałkę muszkatołową. Cebule siekamy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy. Cebule i czosnek dodajemy do mięsa z przyprawami. Ręką wyrabiamy jednolita masę. Próbujemy czy jest dostatecznie doprawiona i ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, idealne naraz do buzi. Obtaczamy w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielka ilość tłuszczu i smażymy klopsiki na złoto.
sos pomidorowy z pieczarkami:
W garnku podgrzewamy masło z oliwą. Cebule kroimy w talarki, czosnek w plasterki. Czosnek i cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekane w połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) pieczarki i przesmażamy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pelatti oraz przyprawy do smaku. Dokładamy przygotowane wcześniej klopsiki i dusimy w pomidorowym sosie, aż będą miękkie (około 15 minut).
Serwujemy z domowymi kluseczkami.
W miseczce umieszczamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, musztardę francuską oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek oraz mieloną gałkę muszkatołową. Cebule siekamy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy. Cebule i czosnek dodajemy do mięsa z przyprawami. Ręką wyrabiamy jednolita masę. Próbujemy czy jest dostatecznie doprawiona i ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, idealne naraz do buzi. Obtaczamy w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielka ilość tłuszczu i smażymy klopsiki na złoto.
sos pomidorowy z pieczarkami:
W garnku podgrzewamy masło z oliwą. Cebule kroimy w talarki, czosnek w plasterki. Czosnek i cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekane w połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) pieczarki i przesmażamy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pelatti oraz przyprawy do smaku. Dokładamy przygotowane wcześniej klopsiki i dusimy w pomidorowym sosie, aż będą miękkie (około 15 minut).
Serwujemy z domowymi kluseczkami.
biedroneczki