kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Klopsiki w pomidorach z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczyste, mięsne klopsiki skąpane w gęstym pomidorowym sosem z pieczarkami. Idealnie komponują się z domowymi kluseczkami. Łatwe i smaczne danie dla całej rodziny.

Klopsiki w pomidorach z pieczarkami

Składniki:

Klopsiki w pomidorach z pieczarkami

podstawowe

 

  • sos pomidorowy z pieczarkami:
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • duża biała cebula lub 2 mniejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g małych pieczarek
  • 1l domowego przecieru pomidorowego lub 3 puszki pellati
  • sól, czarny pieprz, ziała prowansalskie, oregano, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Klopsiki w pomidorach z pieczarkami
Klopsiki:

W miseczce umieszczamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, musztardę francuską oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek oraz mieloną gałkę muszkatołową. Cebule siekamy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy. Cebule i czosnek dodajemy do mięsa z przyprawami. Ręką wyrabiamy jednolita masę. Próbujemy czy jest dostatecznie doprawiona i ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw. Formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, idealne naraz do buzi. Obtaczamy w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielka ilość tłuszczu i smażymy klopsiki na złoto. 

sos pomidorowy z pieczarkami:

W garnku podgrzewamy masło z oliwą. Cebule kroimy w talarki, czosnek w plasterki. Czosnek i cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekane w połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) pieczarki i przesmażamy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pelatti oraz przyprawy do smaku. Dokładamy przygotowane wcześniej klopsiki i dusimy w pomidorowym sosie, aż będą miękkie (około 15 minut).

Serwujemy z domowymi kluseczkami.