Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie
Czosnek obieramy zgniatamy. Cebulę obieramy i siekamy. Połowę cebuli wraz z czosnkiem podsmażamy na oleju . Bułkę moczymy w mleku , odciskamy. Mięso mieszamy z surowa cebulą i ryżem oraz bułką. Doprawiamy solą i pieprzem . Robimy klopsiki . Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju . Paprykę myjemy osuszamy i usuwamy gniazda nasienne . Miąz kroimy w drobną kostkę . Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie 2 szklankach , dodajemy paprykę i podsmażoną cebulkę z czosnkiem . Gotujemy 10 minut . Do gotowego wywaru wkładamy klopsiki i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu , dodajemy przecierek i gotujemy jeszcze 5 minut . Makaron gotujemy w osolonej wodzie , kładziemy na talerzyk polewamy sosem i kładziemy pulpeciki .