Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Klopsiki w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Małe klopsiki z mięsa mielonego w cebulowym sosie.

Klopsiki w sosie cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w sosie cebulowym

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie cebulowym
Do mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej) dodać, jajko, bułkę tartą, pół pokrojonej w kostkę cebuli, przyprawę w płynie i pieprz. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże, okrągłe klopsiki, kłaść je na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Resztę cebuli pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju. Do cebuli dodać kostkę mięsną i wlać ok. 1 szklankę wody. Chwilę razem gotować. Do cebuli włożyć usmażone klopsiki, dolać jeszcze szklankę wody i gotować razem ok.10 minut. Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Klopsiki w sosie cebulowym
Małe klopsiki smażone na rumiano na oleju.
Klopsiki w sosie cebulowym
Pokrojona w kostkę cebula rumieniona na oleju.
Klopsiki w sosie cebulowym
Zrumieniona cebula gotowana z wodą i kostką mięsną.
Klopsiki w sosie cebulowym
Usmażone klopsiki dodane do cebulowego sosu.