Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Klopsiki w sosie greckim

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Warzywa obrać, zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokrajać na talarki. Włozyć do rondla

Klopsiki w sosie greckim

Składniki:

Klopsiki w sosie greckim

 

  • 1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko
  • 1 namoczona bułka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tłuszczu
  • 1 nieduza cebula
  • Na sos:
  • 1/2 kg różnych sezonowych warzyw
  • 2 cebule
  • 25 dag pomidorów
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie greckim
Warzywa obrać, zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokrajać na talarki. Włozyć do rondla na rozgrzany tłuszcz, podlać  trochę wody, dusić na dość silnym ogniu pod przykryciem ok 25 minut. W tym czasie przygotować mięso jak na kotlety dodając jajko, namoczoną bułkę, przyprawy i podsmażona w łyzce tłuszczu cebulę. Masę dobrze wyrobić, uformować podłużna klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć. Przełożyć do rondla z jarzynami, dodać podduszone i przetarte pomidory, dusić jeszcze 10 minut. Podawać z ryżem, ziemniakami lub kluskami.