Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Klopsiki w sosie grzybowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oczyszczone i umyte mięso wieprzowe i wołowe pokrajać w kawałki i zemleć w maszynce.

Klopsiki w sosie grzybowym

Składniki:

Klopsiki w sosie grzybowym

 

  • 30 dag łopatki lub okrawków z mięsa wieprzowego
  • 20 dag wołowiny
  • jajo
  • 4 łyżki tartej bułki
  • cebula
  • 1/2 łyżki tłuszczu
  • 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka smalcu
  • 5 grzybków suszonych
  • 1/2 szklanki śmietany

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie grzybowym
Oczyszczone i umyte mięso wieprzowe i wołowe pokrajać w kawałki i zemleć w maszynce. Dodać drobno posiekaną i uduszoną na tłuszczu cebulę, jajo, 1 łyżkę posiekanej naci pietruszki, 2 łyżki tartej bułki. Wyrobić bardzo dokładnie drewnianą łyżką na gładką masę. Doprawić masę solą i pieprzem. Z wyrobionej masy formować rękami zmoczonymi w zimnej wodzie okrągłe kulki i układać je na desce cienko wysypanej tartą bułką. Formować nożem okrągłe, spłaszczone klopsiki i obtaczać je w tartej bułce. Grzyby uprzednio umyte i namoczone ugotować w niewielkiej ilości tej samej wody, w której się moczyły. Klopsiki usmażyć na smalcu, zrumienione przełożyć do rondla i podlać wywarem, dodając posiekane grzybki. Dusić pod przykryciem ok. 10 min. Sos wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać klopsiki z kaszą gryczaną na sypko oraz sałatką z buraków i ogórków kwaszonych.