Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie grzybowym
Oczyszczone i umyte mięso wieprzowe i wołowe pokrajać w kawałki i zemleć w maszynce. Dodać drobno posiekaną i uduszoną na tłuszczu cebulę, jajo, 1 łyżkę posiekanej naci pietruszki, 2 łyżki tartej bułki. Wyrobić bardzo dokładnie drewnianą łyżką na gładką masę. Doprawić masę solą i pieprzem. Z wyrobionej masy formować rękami zmoczonymi w zimnej wodzie okrągłe kulki i układać je na desce cienko wysypanej tartą bułką. Formować nożem okrągłe, spłaszczone klopsiki i obtaczać je w tartej bułce. Grzyby uprzednio umyte i namoczone ugotować w niewielkiej ilości tej samej wody, w której się moczyły. Klopsiki usmażyć na smalcu, zrumienione przełożyć do rondla i podlać wywarem, dodając posiekane grzybki. Dusić pod przykryciem ok. 10 min. Sos wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać klopsiki z kaszą gryczaną na sypko oraz sałatką z buraków i ogórków kwaszonych.
Gość
karita
ptysiek