Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie koperkowym
Mięso kroimy na grubą kostkę, wrzucamy do malaksera wraz z resztą składników (oprócz koperku )na klopsiki. Miksujemy na jednolitą masę. Wyjmujemy ją na deskę, posypujemy koperkiem i wyrabiamy ręcznie. Koperek drobno kroimy, tak samo cebulkę. Na patelni rozpuszczamy masło, cebulę szklimy i dopiero dodajemy koper. Chwilę razem przesmażamy. Mokrymi dłońmi formujemy klopsiki i układamy na koperku i cebuli. Podlewamy wodą, przykrywamy i wolno dusimy. Ściągamy pokrywkę, pozwalamy odparować widzie. Zalewamy połową mleka, a w drugiej rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Gdy się zacznie gotować zagęszczamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
nieuchwytna