zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Klopsiki w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dzieci uwielbiają taki obiadek.

Klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

Klopsiki w sosie koperkowym

 

  • 50 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 jajko
  • mała bułeczka
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól i pieprz do smaku
  • sos: https://gotujmy.pl/sos-koperkowy-makusi,przepisy,36177.html
  • pęczek koperku
  • masło- 2 łyżki
  • kostka rosołowa ( ja daję drobiową)
  • mała łyżeczka jarzynki
  • śmietana gęsta -200ml
  • mąka do zagęszczenia sosu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie koperkowym
Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć , połączyć z mięsem i jakiem, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić.
Uformować małe kulki ,ugotować .
Podawać z ziemniakami lub ryżem, polane sosem.
Sos:
Opłukany i pokrojony koperek , poddusić na maśle ,( chwilkę) , wlać wodę ( około 1l. ) dodać kostkę rosołową i gotować ( około 10-15 minut) zagęścić mąką i śmietaną .