rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Klopsiki w sosie marchewkowo-koperkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lekkie danie na co dzień i od święta

Klopsiki w sosie marchewkowo-koperkowym

Składniki:

Klopsiki w sosie marchewkowo-koperkowym

 

  • 0,5kg mięsa mielonego drobiowego
  • czerstwa bułka grahamka
  • oliwa z oliwek
  • jajko
  • 1 cebulka
  • kostka rosołowa drobiowa o obniżone zawartości tłuszczu
  • 3 marchewki
  • pęczek koperku
  • skrobia kukurydziana(do zagęszczenia sosu)
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie marchewkowo-koperkowym
Bułkę na moczyć w wodzie.Marchewki obrać i gotować w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej drobiowej aż będą miękkie.Mięso włożyć do miski dodać odciśniętą bułkę,pokrojona w drobna kostkę cebulę,odrobinę oliwy(nie koniecznie),jajko,doprawić pieprzem i lekko solą-wyrobić na jednolita masę.Mokrymi dłońmi formować małe kuleczki i wrzucać na bulion z gotującymi się marchewkami,kiedy te będą już miękkie.Marchewki wyjąć z bulionu i drobniutko posiekać.Wrzucić z powrotem do bulionu z pulpetami i gotować około 15 min.Pęczek koperku posiekać i dodać do klopsów.Sos zabielić jogurtem i zagęścić skrobią wymieszaną z wodą.Podawać z makaronem lub ryżem.