Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie pomidorowym
Cebulę obrać, drobno poszatkować i gotować przez kilka minut (żeby zmiękła). Mięso wyłozyć do garnka. Cebulę odcedzić, ale nie wylewać wody, w której się gotowała - posłuży jako baza do sosu - i dodać do mięsa. Kromki chleba namoczyć w mleku (lub wodzie). Odcisnąć i dodać porwane na strzępy do mięsa. Dodać siemię, pieprz, curry, zioła prowanslaskie, Vegetę i jajko. Uformować kulki wielkości dużej śliwki. Obtaczać je w mące i smażyć z obu stron do zarumienienia. Usmażone przełożyć do większego rondla. Do patelni, na której się smażyły nalać natomiast szklankę wody, zebrać mąkę, kóra mogła się obsypać z klopsików i tak zebraną wodę dodać do rondla z klopsikami. Zalać je jeszcze wodą, w której gotowała się cebula. Chwilkę zagrzać. Następnie dodać 2 szczypty papryki w proszku i 3 łyżeczki przecieru pomidorowego i podlać jeszcze ok. 3/4 wody. Podgrzać trochę, mieszając, aby cały sos zaczerwienił się od przecieru. Odlać ok. 1/4 sosu do szklanki i połączyć go z 4 łyżeczkami śmietany. Dokładnie wymieszać i całość dodać ponownie do sosu. Wymieszać, gotując na najmniejszym ogniu. Doprawić w razie potrzeby.
pusieczek2@wp.pl
Sarenka
karita
Ja robiłam pierwszy raz klopsy w takiej postaci i z sosem, a ponieważ bardzo smakowało, postanowiłam dodać przepis :) Co do czosnku, to też go lubię, ale akurat w tym przypadku miałam jeszcze do obiadu sałatkę z czosnkiem, więc do sosu już nie dawałam ;)
Pyza
karita
Nie sądzę, żeby wpływało na smak, a dodaję, bo jest zdrowe :]