Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie serowo - paprykowym
Łopatkę i cebulę mielimy w maszynce do mielenia mięs. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą oraz do smaku przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do ziemniaków, majeranek). Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Następnie z mięsa formujemy małe klopsiki, które przez chwilę smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Paprykę mielimy w rozdrabniaczu na drobno i przekładamy do garnka. Podsmażamy na oliwie ok. 10 minut. Do papryki wyciskamy serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści i połączy z papryką. Po czym wlewamy wodę i dodajemy pół kostki rosołowej. Sos doprowadzamy do wrzenia (w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem). Następnie do sosu wkładamy klopsiki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Klopsiki z sosem wykładamy do miseczki.