gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki w sosie serowo - paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane klopsiki w sosie serowo- paprykowym podaję z ryżem i surówką na obiad jako danie główne.

Klopsiki w sosie serowo - paprykowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w sosie serowo - paprykowym

 

  • 700 gram łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • przyprawa do ziemniaków
  • majeranek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 serek topiony (typu kiszka) 100 gram
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki rosołowej
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie serowo - paprykowym
Łopatkę i cebulę mielimy w maszynce do mielenia mięs. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą oraz do smaku przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do ziemniaków, majeranek). Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Następnie z mięsa formujemy małe klopsiki, które przez chwilę smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Paprykę mielimy w rozdrabniaczu na drobno i przekładamy do garnka. Podsmażamy na oliwie ok. 10 minut. Do papryki wyciskamy serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści i połączy z papryką. Po czym wlewamy wodę i dodajemy pół kostki rosołowej. Sos doprowadzamy do wrzenia (w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem). Następnie do sosu wkładamy klopsiki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Klopsiki z sosem wykładamy do miseczki.
Klopsiki w sosie serowo - paprykowym
Łopatkę i cebulę mielimy w maszynce do mielenia mięs.
Klopsiki w sosie serowo - paprykowym
Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą oraz do smaku przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do ziemniaków, majeranek)
Klopsiki w sosie serowo - paprykowym
Paprykę mielimy w rozdrabniaczu na drobno i przekładamy do garnka.
Klopsiki w sosie serowo - paprykowym
Następnie do sosu wkładamy klopsiki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut.