Sposób przygotowania:
Klopsiki wieprzowe na kleiku.
Przygotowujemy kleik.
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Do gotującej się wody wsypujemy szklankę mąki kukurydzianej,dodajemy szczyptę soli. Wymieszać i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy około 3 minut.
Cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy potarta cebulę.Dolewamy ćwierć szklanki mleka i doprawiamy szczyptą soli,pieprzu i połową łyżeczki papryki w proszku.Mieszamy składniki i podgrzewamy około 5 minut na małym ogniu.Przelewamy do miseczki i czekamy aż wystygnie. W drugiej miseczce roztrzepujemy 2 jajka.Do roztrzepanych jajek dodajemy skórkę otarta z cytryny. Gdy składniki z pierwszej miseczki ostygną wlewamy roztrzepane jajka z otartą skórką z cytryny.Mieszamy wszystkie składniki Z mięsa robimy kulki,które obtaczamy w przygotowanej mieszance.Pulpety smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu około 12 minut. Na talerz wykładamy 2 stołowe łyżki przygotowanego kleiku, na kleik wykładamy 2 klopsiki.
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Do gotującej się wody wsypujemy szklankę mąki kukurydzianej,dodajemy szczyptę soli. Wymieszać i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy około 3 minut.
Cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy potarta cebulę.Dolewamy ćwierć szklanki mleka i doprawiamy szczyptą soli,pieprzu i połową łyżeczki papryki w proszku.Mieszamy składniki i podgrzewamy około 5 minut na małym ogniu.Przelewamy do miseczki i czekamy aż wystygnie. W drugiej miseczce roztrzepujemy 2 jajka.Do roztrzepanych jajek dodajemy skórkę otarta z cytryny. Gdy składniki z pierwszej miseczki ostygną wlewamy roztrzepane jajka z otartą skórką z cytryny.Mieszamy wszystkie składniki Z mięsa robimy kulki,które obtaczamy w przygotowanej mieszance.Pulpety smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu około 12 minut. Na talerz wykładamy 2 stołowe łyżki przygotowanego kleiku, na kleik wykładamy 2 klopsiki.