kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Klopsiki wieprzowe na kleiku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na klopsiki na rodzinny obiad.

Klopsiki wieprzowe na kleiku.

Składniki:

Klopsiki wieprzowe na kleiku.

 

  • składniki na kleik:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • składniki na klopsy:
  • 1 średnia cebula
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta koperku
  • olej roślinny do smażenia około 5 stołowych łyżek
  • ćwierć szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki wieprzowe na kleiku.
Przygotowujemy kleik.
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Do gotującej się wody wsypujemy szklankę mąki kukurydzianej,dodajemy szczyptę soli. Wymieszać i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotujemy około 3 minut.
Cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy potarta cebulę.Dolewamy ćwierć szklanki mleka i doprawiamy szczyptą soli,pieprzu i połową łyżeczki papryki w proszku.Mieszamy składniki i podgrzewamy około 5 minut na małym ogniu.Przelewamy do miseczki i czekamy aż wystygnie. W drugiej miseczce roztrzepujemy 2 jajka.Do roztrzepanych jajek dodajemy skórkę otarta z cytryny. Gdy składniki z pierwszej miseczki ostygną wlewamy roztrzepane jajka z otartą skórką z cytryny.Mieszamy wszystkie składniki Z mięsa robimy kulki,które obtaczamy w przygotowanej mieszance.Pulpety smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu około 12 minut. Na talerz wykładamy 2 stołowe łyżki przygotowanego kleiku, na kleik wykładamy 2 klopsiki.