Sposób przygotowania:
Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym
Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, dodajemy majeranek, vegetę, pieprz, natkę. Wyrabiamy rękami mięso tak żeby wszystkie składniki się wymieszały. Z tak wyrobionej masy formujemy klopsy wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Na dużej patelni zeszklić posiekaną cebulkę, pod koniec dodać przecisnięty przez praskę czosnek. Po minucie całość przełożyć do średniego garnka. Na patelnię dolać natmiast trochę oleju i kładziemy klopsy. Przesmażamy po 3-4 minuty na kazdą ze stron. Do garnka z cebulą wlewamy passatę, dolewamy odrobinę wody i zagotowujemy. Doprawiamy sos solą, vegetą, pieprzem, bazylią i oregano oraz ewentualnie cukrem (ja dodałam 2 płaskie łyżeczki). Klopsy po przesmażeniu przekładamy do sosu, dolewamy tyle wody aby powstał sos tak żeby przykrył klopsy i miał odpowiednią konsytencję. Gotujemy całość na małym ogniu około 15 minut, doprawiamy jeszcze w razie potrzeby. Podajemy z ugotowanym ryżem.
MeatBalls