Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Klopsiki wołowe z wędzonym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klopsiki wołowe z wędzonym boczkiem to moje ulubione mięso.

Klopsiki wołowe z wędzonym boczkiem

Składniki:

Klopsiki wołowe z wędzonym boczkiem

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki wołowe z wędzonym boczkiem
Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso i boczek umyć, pokroić na kawałki i razem z bułką przepuścić przez maszynkę. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na maśle, ostudzić. Do mięsa dodać jajko, cebulę, cząber, przyprawić solą i pieprzem. Starannie wyrobić. ( gdy masa mięsna jest za wolna dodać bułki tartej) Z masy mięsnej formować podłużne klopsiki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Sos pomidorowy. Pomidory umyć, pokroić na kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać pomidory, liść laurowy, gotować około 15 minut. Zdjąć z palnika, przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku. Klopsiki podawać z sosem, ziemniakami i surówką.