gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Klopsiki z buraczków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Klopsiki z buraków polecam Wszystkim co lubią buraczki - mają fajny smak i są łatwe w przygotowaniu...

Klopsiki z buraczków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z buraczków

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z buraczków
Buraki gotujemy w łupinach. Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy je i trzemy na tarce o dużych oczkach. W garnku zagotowujemy szklankę wody z kostką rosołową, dodajemy starte buraki i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mieszając kaszkę manną. Gęstą masę zostawiamy do przestudzenia. Do zimnej masy wbijamy jajko, dodajemy jedną łyżkę bułki tartej, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wyrabiamy - mieszamy. Z masy formujemy klopsiki - placuszki, które obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy je na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Klopsiki z buraczków
Buraki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Klopsiki z buraczków
W garnku zagotowujemy szklankę wody z kostką rosołową, dodajemy starte buraki i doprowadzamy do wrzenia.
Klopsiki z buraczków
Do zimnej masy wbijamy jajko, dodajemy jedną łyżkę bułki tartej, mąkę oraz sól i pieprz do smaku.
Klopsiki z buraczków
Z masy formujemy klopsiki - placuszki, które obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy je na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.