iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Klopsiki z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Malutkie i pyszne klopsiki zanurzone w sosie pomidorowym, prosto i tanio tez można zrobić coś wyjątkowego.

Klopsiki z cukinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Klopsiki z cukinią

 

  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • 20 dag cukinii
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej

sos:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Klopsiki z cukinią

ETAP 1:

Klopsiki z cukinią
Masa mięsana jest troszkę luźna ale to nie przeszkadza.

Pomidory obrać i pokroić w większą kostkę, wrzucić na patelnię i dodać czosnek w plasterkach, cebulę w piórkach i paprykę w paseczkach, dosypać po 1/2 łyżeczki cukru, soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i suszonej bazylii, przykryć i gotować około 30 minut. Rozgotowane pomidory zmiksować, dolać 1 szklankę wody i ewentualnie doprawić do smaku.

Cukinię razem ze skórka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do mięsa, dosypać zieloną pietruszkę, bułkę tartą oraz przyprawy około 1/4 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, wbić jajka i wymieszać ( gdyby masa była za luźna dodać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej).

ETAP 2:

Klopsiki z cukinią
Kuleczki obtoczyć dokładnie w mące pszennej

Z masy mięsnej uformować małe klopsiki i obtoczyć je w mące

ETAP 3:

Klopsiki z cukinią
Klopsiki gotować w sosie do momentu az mieso będzie ugotowane

gotowe klopsiki wrzucić do gorącego sosu pomidorowego i pod przykryciem gotować kilka minut.