Sposób przygotowania:
Klopsiki z cukiniąETAP 1:
Pomidory obrać i pokroić w większą kostkę, wrzucić na patelnię i dodać czosnek w plasterkach, cebulę w piórkach i paprykę w paseczkach, dosypać po 1/2 łyżeczki cukru, soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i suszonej bazylii, przykryć i gotować około 30 minut. Rozgotowane pomidory zmiksować, dolać 1 szklankę wody i ewentualnie doprawić do smaku.
Cukinię razem ze skórka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do mięsa, dosypać zieloną pietruszkę, bułkę tartą oraz przyprawy około 1/4 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, wbić jajka i wymieszać ( gdyby masa była za luźna dodać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej).
ETAP 2:
Z masy mięsnej uformować małe klopsiki i obtoczyć je w mące
ETAP 3:
gotowe klopsiki wrzucić do gorącego sosu pomidorowego i pod przykryciem gotować kilka minut.
Magdalena88