Sposób przygotowania:
Klopsiki Eli w sosie pomidorowym
Mięso wymieszać z posiekaną cebulą,czosnkiem,solą,pieprzem,jajkami(gdy jest za rzadkie dodać trochę bułki tartej),uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć na oleju w małym rondlu z obu stron(olej powinien sięgać do połowy klopsików)na rumiano.
Posiekana cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na margarynie,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.Do gotującego sosu wrzucić klopsiki i na chwilę zostawić. Smacznego!
Ja podałam klopsiki z makaronem.
Posiekana cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na margarynie,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.Do gotującego sosu wrzucić klopsiki i na chwilę zostawić. Smacznego!
Ja podałam klopsiki z makaronem.
kamila1957