eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Klopsiki Eli w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne klopsiki,można podawać z makaronem,ryżem,ziemniakami.

Klopsiki Eli w sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsiki Eli w sosie pomidorowym

 

  • Klopsiki:
  • 70 dkg mielonego mięsa wołowego(ja robiłam też z wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku(jeśli ktoś lubi może dać więcej)
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
  • ewentualnie bułka tarta
  • olej do smażenia

 

  • Sos:
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoik koncentratu pomidorowwgo(ja dałam Pudliszki)
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • kucharek,sól ,maggi,ostra papryka w proszku do smaku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • 2-3 łyżki margaryny

Sposób przygotowania:

Klopsiki Eli w sosie pomidorowym
Mięso wymieszać z posiekaną cebulą,czosnkiem,solą,pieprzem,jajkami(gdy jest za rzadkie dodać trochę bułki tartej),uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć na oleju w małym rondlu z obu stron(olej powinien sięgać do połowy klopsików)na rumiano.

Posiekana cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na margarynie,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.Do gotującego sosu wrzucić klopsiki i na chwilę zostawić. Smacznego!

Ja podałam klopsiki z makaronem.