Sposób przygotowania:
Klopsiki z makaronem
Do miski kładziemy zmielone mięso wieprzowe, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie dodajemy jajo, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości klopsiki, które rumienimy z obu stron na rozgrzanej polowie oliwy.N a drugiej połowie oliwy szklimy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i selera pokrojonego na plasterki. Całość przyprawiamy, smażymy jeszcze chwilę , a następnie podlewamy bulionem i dodajemy pomidory pokrojone i obrane ze skórki oraz podsmażone klopsiki. Całośc dudimy ok. 30 minut na małym ogniu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy makaron ułożony na talerzu i polany sosem oraz ułożonymi klopsikami.